Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Andante 5 mg, Andante 10 mg kemény kapszula betegtájékoztatók


Andante 5 mg kemény kapszula
Andante 10 mg kemény kapszula

zaleplon

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer az Andante és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Andante szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Andantét?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Andantét tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer az Andante és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Andante a benzodiazepin-szerű gyógyszereknek hívott anyagok csoportjába tartozik, amelybe nyugtató hatású szereket sorolunk.

Az Andante az Ön elalvási zavarainak kezelésére alkalmazható gyógyszer.
Az alvászavarok általában csak átmeneti jellegűek, és a legtöbb embernek csak rövid ideig tartó kezelésre van szüksége. A kezelés időtartama változó lehet, néhány naptól legfeljebb 2 hétig terjedhet. Amennyiben panaszai nem szűntek meg az előírt gyógyszermennyiség beszedése után sem, forduljon ismét kezelőorvosához.
 

2. Tudnivalók az Andante szedése előtt

Ne szedje az Andantét
* ha allergiás a zaleplonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
* ha Önnek alvási apnoe szindrómája van (alvás közben rövid időszakokra megszűnik a légzése).
* ha súlyos vese- vagy májelégtelenségben szenved.
* ha Önnek myasthenia gravisa van ( súlyos izomgyengeség vagy -fáradtság).
* ha Önnek súlyos légzési vagy mellkasi problémái vannak.

Amennyiben Önnek kétségei vannak, hogy vajon a fent említett problémák által érintett-e, forduljon orvosához.
18 éven aluliak az Andantét nem szedhetik.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
* Az Andante szedése mellett soha ne fogyasszon alkoholt. Az alkohol fokozhatja az altatók mellékhatásait.
* A gyógyszert fokozott óvatossággal használja, ha Önnél valaha is előfordult gyógyszer- vagy alkoholfüggőség.
* Ha Ön bármely elalvást segítő gyógyszert szed – köztük az Andantét – akkor fönnáll a függőség kialakulásának kockázata. Amennyiben a fizikai hozzászokás már kialakult, a gyógyszerszedés hirtelen megszakítása elvonási tüneteket okozhat. Ezek a következőek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, nagyfokú szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság és ingerlékenység.
* Ne használja az Andantét vagy bármely más altatót az orvos által előírtnál hosszabb ideig.
* Egy éjszaka alatt nem szabad második adagot bevenni az Andantéból.
* Forduljon orvosához, ha az álmatlansága a rövid Andente-kúra után sem múlik el vagy romlik.
* Előfordulhat, hogy Önnél egy bizonyos típusú átmeneti memóriavesztés következik be (amnézia) és koordinációs zavarok lépnek föl az altató szedése során. Ez általában elkerülhető, ha Ön az Andante bevételét követően legalább 4 óra hosszat inaktív marad.
* Fennáll az alvajárás (szomnambulizmus) kockázata, beleértve a nem teljesen éber állapotban való evést és vezetést is, amiről nem marad emléke. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvosához.
* Az elalvást elősegítő bármely gyógyszer – köztük az Andante – használata során jeleztek már olyan reakciókat, mint nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, abnormális gondolkodás, téveszmék, dühkitörések, rémálmok, személyiség megváltozása, érzékcsalódások, pszichózis, magatartászavarok, személyiségből való kifordulás és egyéb viselkedési zavarok. Ezek lehetnek a hatóanyag által okozott reakciók, spontán eredetűek, esetleg egy rejtett pszichiátriai vagy fizikai rendellenesség megnyilvánulásai. Idős betegek esetében gyakrabban lehet számolni a megjelenésükkel. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvosához.
* Ritkán súlyos allergiás esetek is előfordultak. Allergiás reakció állhat a kiütés, a viszketés, a légzési nehézség, az arc-, az ajkak-, a torok- vagy a nyelv duzzanatának, a hányingernek vagy a hányásnak a hátterében. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvosához.

Egyéb gyógyszerek és az Andante
Ne szedjen egyéb gyógyszert kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tudta nélkül, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Néhány más gyógyszer álmosságot okozhat, ezeket nem szabad az Andante szedése alatt bevenni.

Ha az Andantét egyéb, központi idegrendszeri hatású gyógyszerrel együtt szedi, a kombináció a kelleténél jobban elálmosíthatja Önt. Tartsa szem előtt, hogy az ilyen kombináció még a bevételt követő napon is álmosságot okozhat. Különösen a következő gyógyszerekre kell figyelni: pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló készítmények (antipszichotikumok, altatók, szorongáscsökkentők, nyugtatók, depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek), erős fájdalmak csillapítására szolgáló kábító hatású gyógyszerek, görcsrohamok kezelésére szolgáló szerek (az epilepszia gyógyszerei), érzéstelenítők és az allergiás betegségek bizonyos gyógyszerei (álmosságot okozó ún. antihisztaminok).

Feltétlenül közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha cimetidint (gyomorsav termelődését csökkentő gyógyszer) vagy eritromicint (antibiotikum) szed.

Az Andante egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Andantét nem tanácsos bőséges táplálékkal vagy közvetlenül annak elfogyasztása után bevenni, mivel ilyen esetben a gyógyszer hatása lassabban alakul ki. A kapszulát kis pohár vízzel nyelje le. Az Andante-kezelés időtartama alatt soha ne fogyasszon alkoholt (lásd még „Az Andante fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön terhes, vagy a közeljövőben gyermeket szeretne, tájékoztassa erről orvosát. Ezen idő alatt Andantét nem szedhet, mivel a gyógyszer esetleges terhesség alatti káros hatásairól nem áll rendelkezésre elegendő klinikai vizsgálati adat.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben Ön szoptat. Ezen idő alatt Andantét nem szedhet, mivel a gyógyszer esetleges szoptatás alatti káros hatásairól nem áll rendelkezésre elegendő klinikai vizsgálati adat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Andante álmossá teheti Önt, gyengítheti a koncentrálóképességet és a memóriát, vagy izomerővesztést okozhat. Ez az érzés fokozódhat, ha a gyógyszerbevételt követően 7-8 óránál kevesebbet alszik. Ha mindezek közül bármelyik is érinti Önt, akkor ne vezessen autót, és más gépeket se kezeljen.

Az Andante laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni az Andantét?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek 10 mg közvetlenül lefekvés előtt, vagy elalvási nehézség esetén lefekvés után. Második adagot nem szabad bevenni egy éjszaka alatt!

65 év feletti idősek és enyhe vagy közepesen súlyos májbetegségben szenvedő betegek számára eltérő adagokat állapítottak meg:
A 65 éves és idősebb betegek számára: 1 darab 5 mg-os kapszula.
Enyhe vagy közepesen súlyos májbetegség esetén: 1 darab 5-mg-os kapszula.

Az Andantét úgy alkották meg, hogy ha a kapszula tartalmát folyadékban feloldják, annak színe megváltozik és zavarossá válik.

Ha az előírtnál több Andantét vett be

Túl sok kapszula bevétele esetén forduljon azonnal orvoshoz és közölje, hogy hány kapszulát vett be! Kíséret nélkül ne induljon el orvosi segítségért!

Túladagolás esetén nagyon gyorsan egyre álmosabbá válik, ami nagy adag bevétele esetén valószínűleg kómához fog vezetni.

Ha elfelejtette bevenni az Andantét
Csak a következő kapszulát vegye be a szokott időben, majd folytassa a kúrát úgy, mint ezt megelőzően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Andante szedését
A kezelés befejezésével az eredeti alvászavar újra jelentkezhet, akár hangulatváltozás, szorongás és nyugtalanság kíséretében. Ha a fenti tüneteket észleli, forduljon tanácsért orvosához.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben a következők közül Ön bármelyiket észleli, vagy egészségi állapotában bárminemű változás áll be, kérjük, azonnal értesítse orvosát.

Az alább felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságát megegyezés szerint a következőképpen
határozták meg:
nagyon gyakori    (10 betegből több mint 1-et érint)
gyakori                (100 betegből 1-10-et érint)
nem gyakori         (1000 betegből 1-10-et érint
nagyon ritka         (10 000 betegből kevesebb mint 1-et érint)
nem ismert           (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)

Gyakran előforduló mellékhatások:
álmosság; emlékezetzavarok; bizsergő érzés pl. végtagokban (paresztézia); fájdalmas menstruáció.

Nem gyakori mellékhatások közé tartozik:
szédülés; gyengeség; csökkent mozgáskoordináció; egyensúlyzavar és/vagy esések (ataxia); csökkent koncentráló-képesség; letörtség; nyugtalanság; depresszió; izgatottság; ingerlékenység; zavartság, a normálistól eltérő gondolkodás és viselkedés (jellemből való kifordulás, csökkent önkontroll, agresszivitás, dührohamok, téveszmék, személyiségváltozás, pszichózis); rémálmok; érzékcsalódás; kettőslátás vagy más látási problémák; fokozott zajérzékenység (hiperakúzis); szaglási rendellenességek (parozmia); beszédzavar (elkent beszéd); érzéscsökkenés pl. végtagokban (hipesztézia); hányinger; étvágycsökkenés; fokozott fényérzékenység (napfény, UV-fény); megfoghatatlan betegségérzet (rossz közérzet).

Nagyon ritkán - néha súlyos, légzési nehézséggel járó - allergiás reakciók léptek fel, ami azonnali orvosi segítséget igényelt. Az allergiás reakció jelentkezhet bőrkiütés, viszketés, vagy az arc, az ajkak, a torok és a nyelv duzzanatának formájában.

Nem ismert gyakoriságú: A transzamináz-szint (a vérben megtalálható májenzimek egyik csoportja) emelkedését jelentették, amely a májjal kapcsolatos problémák jele lehet. Allergiás vizenyő (angioödéma).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell az Andantét tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Andante
- Hatóanyag:
     Andante 5 mg kemény kapszula: 5 mg zaleplont tartalmaz kapszulánként.
     Andante 10 mg kemény kapszula: 10 mg zaleplont tartalmaz kapszulánként.

- Egyéb összetevők:
Kapszula töltet: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, titán-dioxid (E171), indigó kármin (E132), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz (102-es típusú), laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő.
Kapszulahéj: indigó kármin (E132), titán-dioxid (E171), zselatin.

Milyen az Andante külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Andante 5 mg kemény kapszula: Átlátszatlan, türkizkék felső részű, és átlátszatlan, halványkék alsó részű kapszula. A kapszulában világoskék porkeverék van, amely sötétkék pigmentrészecskéket is tartalmazhat.

Andante 10 mg kemény kapszula: Átlátszatlan, türkizkék felső részű, és átlátszatlan, kék alsó részű kapszula. A kapszulában világoskék porkeverék van, amely sötétkék pigmentrészecskéket is tartalmazhat.

Csomagolás:
7 vagy 14 darab kapszula fehér, átlátszatlan PVC/PE/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Richter Gedeon Nyrt.
H-1103 Budapest,
Gyömrői út 19-21.
Magyarország

Andante 5 mg kemény kapszula
OGYI-T-21326/01-02    (7x, 14x)

Andante 10 mg kemény kapszula
OGYI-T-21326/03-04    (7x, 14x)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatnak dátuma: 2014. november


Forrás: www.ogyei.gov.hu

+36 30 286 2097
A jobb egészségértésért

PSZICHIÁTRIAI RENDELÉSEK
(2018)

Győri rendelés (18 eFt/óra)
Budapesti rendelés (VIP)
Skype rendelés

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
126 szavazat (14%)
Szorongásoldóról
512 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
276 szavazat (30%)
914 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2018

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintásvadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb