Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Clonazepam NRIM 0,5 mg, Clonazepam NRIM 2,0 mg betegtájékoztatók


CLONAZEPAM NRIM 0,5 MG TABLETTA
CLONAZEPAM NRIM 2 MG TABLETTA

clonazepam

Betegtájékoztató

 

MIELŐTT ELKEZDENÉ ALKALMAZNI EZT A GYÓGYSZERT, OLVASSA EL FIGYELMESEN AZ ALÁBBI BETEGTÁJÉKOZTATÓT.

* Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
* További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
* Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
* Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 

EZ A BETEGTÁJÉKOZTATÓ A KÖVETKEZŐ INFORMÁCIÓKAT TARTALMAZZA:

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonazepam NRIM tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Clonazepam NRIM tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Clonazepam NRIM tablettát tárolni?
6. További információk
 

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CLONAZEPAM NRIM TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A gyógyszerének neve: Clonazepam NRIM 0,5 mg vagy 2 mg tabletta (ebben a betegtájékoztatóban a Clonazepam NRIM tabletta néven szerepel). A Clonazepam az ún. „benzodiazepinek” csoportjába tartozik. Az epilepszia nevű betegség kezelésére használják. A Clonazepam rohamok és görcsök megelőzésére szolgál.
 

2. TUDNIVALÓK A CLONAZEPAM SZEDÉSE ELŐTT

A Clonazepam tabletátt csak akkor szabad szedni, ha biztos benne, hogy a gyógyszer alkalmazása biztonságos az Ön számára.

Ne alkalmazza a készítményt:

- ha allergiás (túlérzékeny) a klonazepámra vagy a Clonazepam NRIM tabletta egyéb összetevőjére (lásd 6. fejezet alább), vagy más benzodiazepinekre (pl. diazepám, klórdiazepoxid, bromazepám vagy flurazepám).
- ha túlérzékeny a készítmény bármely összetevőjére.
- ha tüdőbetegségben szenved.
- ha myasthenia gravis betegségben (súlyos izomgyengeség) szenved.
- ha alvászavarban szenved, mint pl. alvás közbeni légzési nehézség.
- ha súlyos májkárosodásban szenved.

A következő esetekben a Clonazepam NRIM tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ezért javasolt, hogy a tabletta szedése előtt beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével:

- ha tüdő-, máj- vagy vesebetegsége van
- ha rendszeresen fogyaszt alkoholt vagy rekreációs drogokat
- ha izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris ataxia)
- ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete.
- ha olyan betegségben szenved, amely a bőrt és/vagy az idegrendszert érinti (porfíria).
- ha nemrég elveszítette egy közeli barátját vagy hozzátartozóját.
Amennyiben nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez azért fontos, mert a Clonazepam NRIM tabletta befolyásolja néhány egyéb gyógyszer működési mechanizmusát.  Egyes gyógyszerek pedig a Clonazepam hatására gyakorolhatnak befolyást.

Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

- hidantoinok, fenobarbitál, valproinsav vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek). A Clonazepam NRIM tabletta hatását megnövelhetik ezek a gyógyszerek.
- cimetidin (gyógyszer gyomorproblémák kezelésére)
- rifampicin (antibiotikum)
- anesztetikum
- hipnotikum (altatók)
- nyugtatók
- analgetikumok (fájdalomcsillapítók)
- baklofen, tizanidin (izomrelaxánsok)

Amennyiben a Clonazepam NRIM tablettát fenitoinnal vagy primidonnal együtt szedi, megváltozhat a vérében a gyógyszer mennyisége.

Amennyiben nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt.

A Clonazepam NRIM tabletta egyidejű bevétele bizonyos étlekkel vagy italokkal

A Clonazepam NRIM tablettát nem szabad alkoholtartalmú itallal együtt lenyelni. Ne igyon alkoholt, amíg Clonazepam NRIM tablettát szed, mert a kettő együtt (epilepsziás) görcsöket okozhat, és megnöveli a mellékhatások esélyét.

Terhesség és szoptatás

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha Ön terhes, vagy terhes lehet, hacsak nem kapott engedélyt erre az orvosától. Közölje orvosával, ha gyanítja, hogy gyermeket vár, vagy ha gyermeket tervez. Ha orvosa a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán Clonazepam kezelés javasolt, az újszülött alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, légzési és táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet. Az újszülöttnél már klonazepám-függőség is kialakulhatott és elvonási tünetei is lehetnek.

Mivel a klonazepám bejut az anyatejbe, ezért ha Ön szoptat, vagy szoptatni fog, a Clonazepam NRIM tablettát nem szabad szedni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Clonazepam NRIM tabletta befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez vagy veszélyes tevékenységekhez szükséges képességeket, ezért a Clonazepam NRIM tabletta szedése alatt, vagy a kezelés legalább első pár napján nem végezheti ezeket a tevékenységeket. Alkohol fogyasztása súlyosbítja az előbbi képességek csökkenését. A Clonazepam NRIM tabletta dózisának növelése, vagy az alkalmazás időpontjainak módosítása megváltoztathatja a reakcióit is.

A Clonazepam NRIM tabletta szedése alatt nem szabad alkoholt innia, mert az alkoholfogyasztás epilepsziás rohamokat válthat ki.

Fontos információk a Clonazepam NRIM tabletta egyes összetevőiről

A Clonazepam NRIM tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CLONAZEPAM NRIM TABLETTÁT?

A Clonazepam NRIM tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi a gyógyszer adagja?

Az adagot az orvosa fogja felírni, a betegségétől függően. Mindig gondosan kövesse az orvos utasításait.
A Clonazepam NRIM tablettákat naponta 3-4 alkalommal kell bevenni. Alacsony dózissal kell kezdeni, majd 2-4 hét alatt növelni kell az adagot, amíg el nem éri az Önnek megfelelő dózist (ez a fenntartó adag). A maximális dózis 20 mg naponta. A tablettát vízzel együtt kell lenyelni, ha alacsonyabb adagra van szükség a tablettát meg lehet felezni.

Felnőttek
- A kezdő dózis nem lehet több, mint 1 mg 24 óra alatt.
- A fenntartó dózis általában 4-8 mg 24 óra alatt, bár az orvosa nagyobb dózist is javasolhat.

Idős betegek
- A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,5 mg 24 óra alatt, mivel az idős betegek különösen érzékenyek a klonazepám hatásira, és zavartak lehetnek a kezelés elején.
- A fenntartó dózis általában 4-8 mg 24 óra alatt, bár az orvosa nagyobb dózist is javasolhat.

Gyermekek és csecsemők
Csecsemők: A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,25 mg 24 óra alatt (egy 0,5 mg-os tabletta fele), és a fenntartó dózis általában max. 0,5–1 mg 24 óra alatt.
Gyermekek (1-5 éves): A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,25 mg 24 óra alatt (egy 0,5 mg-os tabletta fele), és a fenntartó dózis általában max. 1–3 mg 24 óra alatt.
Gyermekek (5-12 éves): A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,5 mg 24 óra alatt, és a fenntartó dózis általában max. 3–6 mg 24 óra alatt.

Ha az előírtnál több Clonazepam NRIM tablettát vett be

Fontos, hogy betartsa a betegtájékoztatóban megadott adagot. Ha Ön vagy valaki más túl sok Clonazepam NRIM tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ilyen esetben mindig legyen Önnél a megmaradt gyógyszer és annak doboza, így az orvos könnyebben be tudja azonosítani a gyógyszert.

Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam NRIM tablettát:

Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam NRIM tabletta adagját, a következő adagot a következő szokott időben vegye be. Soha ne vegyen be extra adagot, ha elfelejtette bevenni az előzőt!

Ha abbahagyja a Clonazepam NRIM tabletta szedését

Addig szedje a Clonazepam NRIM tablettát, amíg az orvosa azt nem javasolja, hogy abbahagyhatja a tabletta szedését. A Clonazepam NRIM tablettával  történő kezelés egy életre is szólhat, ezért mindig tájékoztatnia kell orvosát arról, ha abba szeretné hagyni a szedését, mivel a gyógyszer hirtelen abbahagyása a rohamok kiújulásához, valamint elvonási tünetek kialakulásához vezethet.

A kezelés egy ideje után, javasolt a gyógyszer adagjának fokozatos csökkentése.

Alkalmanként elvonási tünetek léphetnek fel, ha a gyógyszer szedését hirtelen hagyják abba. Ezek a tünetek lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, extrém mértékű szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavarodottság, hangulatváltozások, ingerlékenység, verejtékezés, remegés, fejfájás, vagy izgatottság. Súlyosabb esetekben a következő elvonási tünetek jelentkezhetnek: túlérzékenység a fényre, hangokra és fizikai érintésre, hallucinációk, bizsergés, zsibbadás, a realitásérzet elvesztése.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Clonazepam NRIM tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát, mert lehetséges, hogy abba kell hagynia a tabletta szedését:

- Ritkán, a viselkedésben változások történhetnek, többek között: agresszió, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, ellenséges viselkedés, szorongás, alvászavarok, rémálmok, élénk álmok, pszichotikus zavarok, súlyos viselkedési zavarok, és újfajta rohamok is kialakulhatnak.

Egyéb mellékhatásokat is jelentettek, melyek a következők:

- aluszékonyság vagy fáradtság, különösen a kezelés kezdetekor, izomgyengeség, szédülés, enyhe szédülés, izomgyengeség, vagy izomkoordinációs zavarok, bizonytalan járás. Ritkán légzési nehézség fordulhat elő. Orvosa a dózis módosításával megakadályozhatja a legtöbb ilyen mellékhatás fellépését. Ezek átmeneti mellékhatások, és a kezelést követően elmúlnak.
- gyenge koncentrációképesség, nyugtalanság, dezorientáció, és memóriavesztés.
- fokozott nyáltermelés, váladéktermelődés a tüdőben csecsemőknél és kisgyermekeknél. A gyermekeket ezért gondos megfigyelés alatt kell tartani, mert ez légzési nehézséget és/vagy súlyos fulladást, és köhögést okozhat.
- csalánkiütés vagy viszketés, lágyszövetek duzzadása, különösen a szem, az ajkak és a kezek körül, hajhullás, színelváltozás (pl. bőré), hányinger, fejfájás, szexuális vágy elvesztése, impotencia, vizelet-inkontinencia, idő előtti nemi fejlődés gyermeknél (ez visszafordítható), hasi problémák, vagy allergiás reakciók, beleértve a túlérzékenységet és a sokkot.
- rohamok a hosszan tartó kezelés következményeként (csak némely epilepsziaforma esetében), beszéd lassulása vagy kásássá válása, csökkent mozgáskoordinációs képesség, vagy látászavar (pl. kettőslátás, a szem akaratlan rángó mozgásai).
- depresszió, amely azonban az alapbetegséggel is összefügghet.
- ritkán bekövetkezhetnek változások a vérben vagy a májban, ezeket orvosa figyelemmel fogja kísérni.
- görcsök porfíriás (ez egyfajta anyagcserezavar) betegeknél.
- a fizikai vagy pszichés függőség következtében nehezen lehet leállni vagy abbahagyni a kezelést, ha túl sokáig szedi a beteg.
- elesések és ebből következő sérülések, különösen idős betegeknél, mivel a benzodiazepineknek izomrelaxáns hatásuk van.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy pár napnál tovább tart, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 

5. HOGYAN KELL A CLONAZEPAM NRIM TABLETTÁT TÁROLNI?

* A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
* A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Clonazepam NRIM tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
* Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
* A gyógyszereket nem szabad szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Clonazepam NRIM tabletta?
A gyógyszer neve: Clonazepam NRIM 0,5 mg vagy 2 mg tabletta  A tabletta hatóanyaga a klonazepám. Valamennyi tabletta 0,5 mg vagy 2 mg klonazepámot tartalmaz. Egyéb összetevők: vízmentes laktóz, részlegesen hidrolizált keményítő, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát. A Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta sárga vasoxidot (E172), és vörös vasoxidot (E172) is tartalmaz.

Milyen a Clonazepam NRIM tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta narancssárga színű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelővonallal ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta négy egyenlő adagra osztható.

A Clonazepam NRIM 2 mg tabletta fehér, illetve tört fehér színű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelővonallal ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta négy egyenlő adagra osztható.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:
NRIM Ltd
Unit 15 Moorcroft
Harlington Road
Hillingdon
UB8 3HD
Egyesült Királyság


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. szeptember


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

+36 30 286 2097
A jobb egészségértésért

PSZICHIÁTRIAI RENDELÉSEK
(2017)

Győri rendelés (17 eFt/óra)
Budapesti rendelés (VIP)
Skype rendelés

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
16 szavazat (10%)
Szorongásoldóról
99 szavazat (61%)
Antidepresszánsról
48 szavazat (29%)
163 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2017

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, pszichológus személyes szakmai segítségét. Nem helyettesítenek semmilyen szaksegítséget. Amennyiben kérdése támad, forduljon pszichiáterhez, pszichológushoz!

A (benzodiazepin, nyugtató, altató, antidepresszáns, stb.) gyógyszerszedési kockázatokról és a mellékhatásokról, mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb