Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Clonazepam Tarchomin 0,5 mg, Clonazepam Tarchomin 2,0 mg betegtájékoztatók - 2014. január


Clonazepam Tarchomin 0,5 mg tabletta
Clonazepam Tarchomin 2 mg tabletta

klonazepám

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonazepam Tarchomin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Clonazepam Tarchomin tabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Clonazepam Tarchomin tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Clonazepam Tarchomin tablettát tárolni?
6. További információk
 

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CLONAZEPAM TARCHOMIN TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Clonazepam Tarchomin tabletta hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepin gyógyszercsoportba tartozik. A klonazepámnak görcs-gátló hatása van.
A Clonazepam Tarchomin tabletta az epilepszia különböző formáinak, továbbá a pánikbetegség, valamint szorongásos állapotok és az ezekhez kapcsolódó pszichiátriai tünetek kezelésére szolgáló gyógyszer.
 

2. TUDNIVALÓK A CLONAZEPAM TARCHOMIN TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Clonazepam Tarchomin tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Clonazepam Tarchomin tabletta egyéb összetevőjére.
- Súlyos májkárosodásban.
- Súlyos heveny és idült légzési elégtelenségben.
- Éjszakai hirtelen légzés leállás esetén.
- Kóros izomgyengeség (miaszténia grávisz) esetében.
- Szoptatás ideje alatt.

A Clonazepam Tarchomin tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha légúti betegsége van,
- ha máj- vagy vesekárosodása van,
- ha rendszeresen fogyaszt alkoholt,
- ha kábítószer és/vagy gyógyszerfüggő,
- ha izomkoordinációs zavarban szenved (spinocerebelláris ataxia),
- ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete,
- ha olyan betegségben szenved, amely a bőrt és/vagy az idegrendszert érinti (porfíria),
- ha szembetegsége van (glaukóma),
- ha laktóz (tejcukor) érzékenységben szenved,
- kisgyermekek és csecsemők esetén.

Főként csecsemőknél és kisgyermekeknél a klonazepám fokozott nyálelválasztást, illetve légúti váladékozást idézhet elő. A kezelés alatt a légutak átjárhatóságát ellenőrizni kell.

A benzodiazepinek alkalmazása fizikai és pszichés függőséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggő egyéneken.

Az epilepszia elleni készítményekkel, köztük klonazepámmal kezelt beteg közül kevesen önkárosító és öngyilkos gondolatok megjelenéséről számoltak be. Ha Önnél bármikor megjelennek ezek a gondolatok, azonnal forduljon orvosához.

A kezelés ideje alatt szedett alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Clonazepam Tarchomin tabletta csak orvosi felügyelet mellett szedhető együtt a központi idegrendszerre ható szerekkel (pl. nyugtatók, depresszió elleni gyógyszerek, epilepszia elleni gyógyszerek, fájdalomcsillapítók), izomlazítókkal, az általános érzéstelenítésben alkalmazott gyógyszerekkel, antihisztaminokkal, egyes vérnyomáscsökkentőkkel, egyes szívritmuszavarra ható gyógyszerekkel és a citokróm P-450 enzim gátlására és indukálására ható gyógyszerekkel.

A dohányzás a klonazepám hatásának csökkenését váltja ki.

A Clonazepam Tarchomin tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ne fogyasszon semmilyen alkoholtartalmú italt a kezelés ideje alatt és azt követő három napig, mivel csökkenti a kezelés hatását és váratlan mellékhatásokat okozhat.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség időszakában a Clonazepam Tarchomin csak kivételesen és csak akkor alkalmazható, ha az orvos gondosan mérlegelve a várható előny/kockázat mértékét, azt pontos egyedi adagolás mellett, kifejezetten előírta.

Szoptatás időszakában nem alkalmazható, mert a klonazepam bejut az anyatejbe. Ha a Clonazepam Tarchomin tablettát feltétlenül szednie kell, a szoptatást abba kell hagyni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klonazepámterápia alatt, valamint azt követően 3 napig nem lehet gépjárművet vezetni és mozgó alkatrészekkel működő mechanikus berendezéseket kezelni.

Fontos információk a Clonazepam Tarchomin tabletta egyes összetevőiről

A Clonazepam Tarchomin 150 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CLONAZEPAM TARCHOMIN TABLETTÁT?

A Clonazepam Tarchomin tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az orvos az egyes javallatokban a betegségtől, az életkortól, a beteg szervezetének állapotától függően, de az adott beteg kezelése során is változó, nagyon különböző adagolást ír elő.
Fokozottan kell figyelni, amikor az orvos az adag lassú, fokozatos emelését vagy csökkentését írja elő (hány naponként, mennyivel kell változtatni a napi adagot; azt milyen részletekben, mikor kell bevenni). Célszerű az adagolás előírását írásban rögzíteni.
A kezelést önként abbahagyni nem szabad!
A kezelés végén az adagokat lassan és fokozatosan kell csökkenteni.
A tablettát szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni.

Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Alkalmazása gyermekeknél

Az epilepsziás csecsemőknek, ill. kisgyermekeknek ajánlatos az előírt tabletta mennyiséget egy teáskanálnyi folyadékban szétnyomva, vagy az ételbe keverve beadni.

Ha az előírtnál több Clonazepam Tarchomin tablettát alkalmazott

Ha túl sok gyógyszert vett be, vagy más vett be véletlenül az Ön gyógyszeréből azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. A túladagolás tünetei: fáradtság, szédülés, mozgászavar, álmosság, mély alvás, eszméletlenség, légzés- és keringészavar.

Ha elfelejtette bevenni alkalmazni a Clonazepam Tarchomin tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát. Egyszerűen vegye be a következő adagot, amikor esedékes.

Ha idő előtt abbahagyja a Clonazepam Tarchomin tabletta szedését

A kezelést önként abbahagyni nem szabad!
A kezelés végén az adagokat lassan és fokozatosan kell csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Clonazepam Tarchomin tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások száma és intenzitása a beteg egyéni érzékenységétől és a dózistól függ. A Clonazepam Tarchomin alkalmazását csak nagyon ritkán kell felfüggeszteni súlyos mellékhatás miatt.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: lassú szívverés (bradikardia), mellkasi fájdalom.
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: a vérkép rendellenességei
Idegrendszeri betegségek és tünetek: aluszékonyság, lelassult reakciók, fejfájás, forgó szédülés, fénnyel szembeni túlérzékenység, zavart állapot és tájékozódási zavar (dezorientáció), mozgás-koordinációs zavar (ataxia). Ezek a hatások többnyire a kezelés kezdetén, idős betegeknél jelentkeznek és általában a további kezelés folyamán megszűnnek. Megfelelő dóziscsökkentés rendszerint csökkenti a mellékhatások megjelenésének gyakoriságát és azok intenzitását.
Egyéb benzodiazepinekhez hasonlóan, főként nagy adagok alkalmazását követően időnként beszéd és memóriazavar fordulhat elő.
Szembetegségek és szemészeti tünetek: látászavarok (homályos látás, szemtekerezgés).
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek: a légzőközpont zavarát nagyon ritkán figyelték meg, főként olyan betegeknél, akik számos egyéb, ugyancsak légzésdepressziót előidéző gyógyszert is szedtek.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: ritkán előfordul émelygés, gyomorpanaszok, szájszárazság, kellemetlen íz a szájban.
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: vizelet kiürítési képtelenség (vizeletretenció), önkéntelen vizeletürítés vagy vizeletinkontinencia, fájdalmas vizelés.
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: csalánkiütés, bőrgyulladás (ekcéma), hajhullás, pigmentációs rendellenességek.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei: izomgyengeség, izomremegés, izomfájdalom.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: étvágytalanság.
Érbetegségek és tünetek: vérnyomás enyhe emelkedése.
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: általános fáradtság, ájulás. Az epilepszia bizonyos formáiban, tartós kezelés során növekedhet a görcsrohamok előfordulási gyakorisága.
Immunrendszeri betegségek és tünetek: allergiás bőrreakciók (kiütés, viszketés, csalánkiütés). Anafilaxiás (túlérzékenységi reakció legsúlyosabb formája) reakciókról nagyon ritkán számoltak be.
Máj- és epebetegségek illetve tünetek: a májenzim értékek kismértékű emelkedése, sárgasággal jelentkező májfunkció zavar.
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: menstruációs és libidót érintő zavarok.
Pszichiátriai kórképek: Paradox reakciók – szorongás, álmatlanság, fokozott izgatottság és agresszivitás, izomremegés, görcsrohamok. Paradox reakciók többnyire alkoholfogyasztást követően, mentális betegségben szenvedőknél jelentkeznek.

Szellemi és fizikai hozzászokás is kialakulhat a terápiás dózisokkal végzett klonazepám kezelés során. A függőség kialakulásának kockázata a klonazepám növekvő dózisaival és a kezelés időtartamával együtt nő. Azok a betegek, akiknek kórelőzményében alkohol és egyéb függőség szerepel, különösen hajlamosak a függőség kialakulására.
A terápia hirtelen felfüggesztése gyógyszermegvonási tünetek megjelenését idézheti elő.
A klonazepámkezelés során a nem diagnosztizált, de jelenlévő depresszió megnyilvánulhat.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 

5. HOGYAN KELL AZ CLONAZEPAM TARCHOMIN TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Clonazepam Tarchomin tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Clonazepam Tarchomin tabletta

- A készítmény hatóanyaga a klonazepám. 0,5 mg vagy 2 mg klonazepám tablettánként.
- Egyéb összetevők:
   Clonazepam Tarchomin 0,5 mg tabletta
narancssárga festék (E110), karboximetil-keményítő-nátrium, magnéziumsztearát, talkum, zselatin, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.
   Clonazepam Tarchomin 2 mg tabletta
poliszorbát 80, nátriumlaurilszulfát, magnéziumsztearát, talkum, karboximetil-keményítő-nátrium, zselatin, rizskeményítő, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát

Milyen a Clonazepam Tarchomin tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Clonazepam Tarchomin 0,5 mg tabletta
Lazac-rózsaszínű, szagtalan, enyhén keserű ízű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású negyedelő bemetszéssel ellátott tabletta.
A tabletta 2 vagy 4 egyenlő részre osztható.

30 db vagy 50 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

Clonazepam Tarchomin 2 mg tabletta
Fehér színű, szagtalan, enyhén keserű ízű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású negyedelő bemetszéssel ellátott tabletta.
A tabletta 2 vagy 4 egyenlő részre osztható.

30 db vagy 100 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Tarchomin Pharmaceutical Works „Polfa” S.A.
2, A. Fleminga Str.
03-176 Warsaw
Lengyelország

OGYI-T-8405/01    Clonazepam Tarchomin 0,5 mg tabletta 30 db
OGYI-T-8405/03    Clonazepam Tarchomin 0,5 mg tabletta 50 db
OGYI-T-8405/02    Clonazepam Tarchomin 2 mg tabletta 30 db
OGYI-T-8405/04    Clonazepam Tarchomin 2 mg tabletta 100 db

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. január


Forrás: www.ogyei.gov.hu
 

+36 30 286 2097
A jobb egészségértésért

PSZICHIÁTRIAI RENDELÉSEK
(2018)

Győri rendelés (18 eFt/óra)
Budapesti rendelés (VIP)
Skype rendelés

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
82 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
349 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
195 szavazat (31%)
626 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Lelki Útravaló Dr. Kopácsi Lászlótól

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2018

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb