Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Fevarin 50 mg, Fevarin 100 mg betegtájékoztatók


Fevarin 50 mg filmtabletta
Fevarin 100 mg filmtabletta

fluvoxamin-maleát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Fevarin filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Fevarin filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Fevarint?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Fevarint tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Fevarin filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Fevarin filmtabletta a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlónak (angol rövidítéssel SSRI) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozó gyógyszer. A Fevarin hatóanyaga a fluvoxamin. Antidepresszáns hatású, azaz depresszió elleni gyógyszerkészítmény, amely major depresszív epizódok (külső okra vissza nem vezethető, tartós, lehangolt kedélyállapot) kezelésére szolgál. Olyan személyeket is kezelhetnek vele, akik kényszerbetegségben (angol rövidítése OCD) szenvednek.
 

2. Tudnivalók a Fevarin filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Fevarin filmtablettát:
- ha allergiás a fluvoxaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)  egyéb összetevőjére
- ha úgynevezett monoaminoxidáz-gátló (angol rövidítése MAOI) gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt két hét folyamán, ilyen gyógyszer a depresszió kezelésére szolgáló moklobemid és a fertőzések kezelésére alkalmazott linezolid antibiotikum is. Orvosa megmondja majd Önnek, hogyan kell elkezdenie a Fevarin alkalmazását a MAO-gátló gyógyszer leállítása után.
- ha Ön tizanidint (izomlazító gyógyszer) szed,
- ha Ön egy ramelteon nevű, gyakran alkalmazott altatót szed.

Ha a fentiek közül bármelyik megállapítás érvényes Önre, ne szedje a Fevarint és forduljon orvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Fevarin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel,

- ha mostanában szívrohama volt,
- ha gyermeket vár vagy esetleg állapotos lehet,
- ha Ön epilepsziás vagy korábban voltak már görcsrohamai,
- ha korábban már voltak vérzési problémái vagy ha rendszeresen szed olyan gyógyszereket, amelyek megnövelik a vérzés kockázatát, ilyenek az ún. nem szteroid gyulládásgátlók (rövidítve NSAID-ok), amelyek egyben általánosan használt fájdalomcsillapítók vagy pl. a warfarin nevű véralvadásgátló is,
- ha cukorbetegségben szenved,
- ha elektrosokk-kezelésben részesül,
- ha Ön glaukómás (zöldhályog nevű betegségben szenved),
- ha korábban voltak már mániás tünetei (túlságosan emelkedett hangulat vagy izgatottság),
- ha máj- vagy veseproblémái vannak..

Ha a fenti megállapítások közül bármelyik érvényes Önre, orvosa mondja majd meg, hogy biztonságos-e az Ön számára a Fevarin szedését elkezdeni.

Egyes esetekben kóros nyugtalanság (akatízia, amikor nem képes nyugton ülni vagy állni) jelentkezhet vagy akár fokozódhat is ez a tünet a Fevarin-kezelés első néhány hetében, amíg ki nem fejlődik a készítmény antidepresszív hatása.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha ilyen tüneteket észlel. Az adagolás módosítása segíthet ilyen esetben.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai;
- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetében nagyobb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának
beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha aggasztó gondolatai vannak.

Gyermekek és serdülők
A Fevarin általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülőkorúak kezelésére, kivéve az OCD-ben (kényszerbetegségben) szenvedő 8 éves vagy ennél idősebb betegeknél. A Fevarint nem szabad alkalmazni 18 éven aluliak depressziójának kezelésére.
Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.
Amennyiben a kezelőorvos Fevarint írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Fevarin készítményt szedi.
Nem ismert, hogy 18 éven aluliaknál történő alkalmazás esetén a Fevarin befolyásolja-e hosszú távon a növekedést, a serdülést, az intelligencia vagy a viselkedés fejlődését.


Egyéb gyógyszerek és a Fevarin
- Ne kezdjen el szedni a Fevarin-kezelés ideje alatt orbáncfüvet tartalmazó növényi gyógyszert, mert a kettő párhuzamos használata megnövelheti a mellékhatások előfordulási gyakoriságát. Ha már régebb óta alkalmazza az orbáncfüvet, állítsa le az orbáncfű alkalmazását, amikor elkezdi szedni a Fevarint és számoljon be erről orvosának a legközelebbi kontrollvizsgálaton.

- Ha a megelőző két hétben depresszió vagy szorongás elleni gyógyszert szedett vagy ha Ön skizofréniában szenved, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével.

Orvosa vagy gyógyszerésze ellenőrzi majd, hogy szed-e Ön depressziójára vagy ahhoz kapcsolódó panaszaira valamilyen gyógyszert. Ezek lehetnek:
- benzodiazepinek,
- triciklikus antidepresszánsok,
- neuroleptikumok vagy antipszichotikumok,
- lítium,
- triptofán,
- monoaminoxidáz-gátlók (MAOI) mint pl. a moklobemid,
- szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) gyógyszer mint pl. a citalopram.

Orvosa mondja majd meg Önnek, hogy biztonságos-e elkezdenie a Fevarin szedését.

Szóljon orvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek, ill. a felsorolt hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek valamelyikét szedi vagy szedte a közelmúltban:
- aszpirin (acetilszalicilsav) vagy aszpirinhez hasonló, fájdalom, ill. gyulladás (pl. ízületi gyulladás) kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- ramelteon (altatószer),
- ciklosporin (az immunrendszer működésének visszaszorítására alkalmazzák),
- metadon (fájdalomcsillapításra és elvonási tünetek kezelésére szolgál),
- mexiletin (szívritmuszavarokat kezelnek vele),
- fenitoin vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére való gyógyszerek),
- propranolol (magas vérnyomásra és szívpanaszokra alkalmazzák),
- ropinirol (Parkinson-betegségre adják),
- migrén kezelésére szolgáló ún. ’triptán’, pl. szumatriptán,
- terfenadin (allergia kezelésére alkalmazzák). A Fevarint nem szabad terfenadinnal egyidejűleg szedni.
-    szildenafil (merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszer),
- teofillin (asztmát és hörghurutot kezelnek vele),
- tramadol (fájdalomcsillapító),
- warfarin, nicoumalon vagy egyéb, vérrögképződést megelőző gyógyszer.

Ha a fenti felsorolásban szereplő szerek bármelyikét szedi vagy szedte a közelmúltban és nem konzultált ezzel kapcsolatban orvosával, menjen vissza orvosához és kérdezze meg, mit kell tennie. Módosítani kell esetleg a gyógyszeradagját, de az is lehet, hogy más gyógyszert fog adni Önnek.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez vonatkozik a gyógynövény alapú készítményekre is.

A Fevarin egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
-    Ne fogyasszon alkoholt, ha szedi ezt a gyógyszert! Az alkohol és a Fevarin hatása összeadódik és ez álmosítja Önt, mozgását pedig bizonytalanná teszi.
-    Ha Ön általában sok teát, kávét és koffeintartalmú üdítőt szokott inni, jelenkezhetnek Önnél olyan tünetek, mint kézremegés, hányinger, gyors szívverés (szívdobogásérzés), nyugtalanság és alvászavarok (álmatlanság). Ha csökkenti a koffeinfogyasztását, ezek a tünetek megszűnhetnek.


Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Csak korlátozott mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre a fluvoxamin terhesség alatt történő alkalmazásával kapcsolatban. Ne szedje a fluvoxamint, ha Ön gyermeket vár, csak ha orvosa feltétlenül szükségesnek tartja a gyógyszer szedését. Ha Ön jelenleg szedi a Fevarint és teherbe kíván esni vagy gyermeket tervez nemzeni, kérjük, konzultáljon orvosával, aki el fogja dönteni, hogy szükséges-e vagy jobb lenne-e más gyógyszert szednie.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Fevarin-kezelés alatt áll. Amennyiben a terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Fevarinnal, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik.  Ezek a tünetek általában a szülés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ne szakítsa meg hirtelen a Fevarin szedését. Ha Ön terhessége utolsó 3 hónapjában szedi ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát, hogy csecsemőjénél jelentkezhetnek bizonyos tünetek. Ezek a tünetek általában már a szülés utáni első 24 órában megjelennek. Előfordulhat, hogy a csecsemő nem képes megfelelően aludni vagy táplálkozni, légzési nehézséggel küzd, bőre kékes elszíneződést mutat vagy túl forró vagy túl hideg, hány, sokat sír, izmai túl feszesek vagy lazák, letargiás, remeg, idegesen izeg-mozog vagy görcsei vannak. Ha csecsemőjén a szülés után az előbb felsorolt tünetek valamelyikét észleli, lépjen azonnal kapcsolatba orvosával.

Szoptatás
A fluvoxamin megjelenik az anyatejben. Fennáll annak kockázata, hogy így hatást gyakorol a csecsemőre. Emiatt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával a szoptatással kapcsolatban, aki el fogja dönteni, hogy Önnek a szoptatást kell-e abbahagynia vagy a Fevarin-kezelést.

Termékenység
Állatkísérletekben a fluvoxamin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Amennyiben nem álmosítja Önt ez a gyógyszer, szedése alatt vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket.
 

3. Hogyan kell szedni a Fevarin-t?

Mennyi Fevarint kell szednie?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek (18. évüket betöltött személyek) ajánlott kezdő adagja:
Depresszió kezelésére:

- Kezdő adagként napi 50 vagy 100 mg-ot kell bevenni este, egy adagban.
Kényszerbetegség kezelésére:
- A kezdő adag napi 50 mg, amit lehetőleg este kell bevenni.

Ha néhány hét elteltével sem érzi magát jobban, forduljon orvosához, aki tanácsokkal látja el. Lehet, hogy fokozatosan emelni fogja gyógyszeradagját.
A legnagyobb javasolt napi adag 300 mg.
Ha orvosa napi 150 mg-nál nagyobb adagot ír elő Önnek, ne vegye be egyszerre ezt az adagot, kérdezze meg orvosát, hogyan alkalmazza a gyógyszert.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ajánlott adagolás kényszerbetegségben (OCD) szenvedő – 8. életévüket betöltött – gyermekek és serdülőkorúak számára:
- Az adagolást napi 25 mg-mal (a Fevarin 50 mg filmtabletta fele) kell kezdeni, melyet lehetőség szerint lefekvés előtt kell bevenni. A hatásos adag eléréséig orvosa 25 mg-onként növelheti az adagot 4-7 naponként, amint az a legjobban elviselhető a gyermek/serdülő szervezete számára. Általában a hatásos adag napi 50 és 200 mg között van, de gyermekek esetében a legnagyobb napi adag ne haladja meg a 200 mg-ot.

Ha orvosa napi 50 mg-nál nagyobb adagot rendel, ne vegye be egyszerre, kérdezze meg orvosát, mikor és milyen részletekben vegye be az adagot. Ha a napi adag nem egyenlő részekre oszlik, a nagyobb részt kell este bevenni.

18 év alatti gyermekek és serdülőkorúak nem szedhetik ezt a gyógyszert depresszió kezelésére. Gyermekek és serdülőkorúak számára csak kényszerbetegségben (OCD) szabad szedni ezt a gyógyszert.

Alkalmazás módja
A tablettákat vízzel nyelje le. Ne rágja szét a filmtablettákat.
Ha orvosa úgy rendelte, a tablettákat félbe lehet törni. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Mennyi idő múlva kezd hatni a gyógyszer?
Beletelhet bizonyos idő, amíg a Fevarin hatása érezhetővé válik. Egyes betegek nem érzik jobban magukat a kezelés első 2-3 hetében.
Szedje tovább a tablettákat mindaddig, amíg orvosa nem mondja, hogy abbahagyhatja a gyógyszer alkalmazását. Még ha jobban is érzi magát, orvosa tovább szedetheti Önnel a gyógyszert. Legalább 6 hónapig kell szednie ahhoz, hogy a gyógyszer biztosan és teljes mértékben kifejthesse hatását.

Ne hagyja abba túl gyorsan a Fevarin tabletta szedését.
Jelentkezhetnek megvonási tünetek mint pl.
- izgatottság és szorongás,
- zavartság,
- hasmenés,
- alvásproblémák,
- szédülés,
- érzelmi labilitás,
- fejfájás,
- ingerlékenység,
- hányinger és/vagy hányás,
- szívdobogásérzés (gyors szívverés),
- érzékelési zavarok (mintegy áramütés érzése vagy látászavarok),
- izzadás,
- remegés.

Amikor leállítja a Fevarin-kezelést, orvosa segít majd Önnek az adag lassú, heteken vagy hónapokon keresztül történő lecsökkentésében. Ez mérsékli a megvonási tünetek jelentkezésének esélyét. A legtöbb beteg úgy tapasztalja, hogy a Fevarin leállításakor jelentkező tünetek enyhék és 2 héten belül maguktól elmúlnak. Egyeseknél azonban ezek a tünetek súlyosabbak lehetnek és tovább fennállhatnak.

Ha Ön megvonási tüneteket észlel a gyógyszer elhagyása közben, orvosa dönthet úgy, hogy még lassabban kell leállnia a gyógyszer szedésével. Amennyiben súlyos megvonási tüneteket okozna Önnél a Fevarin leállítása, kérjük, forduljon orvosához. Előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés újrakezdését fogja javasolni Önnek, amit majd egy lassabb ütemű elhagyás követhet (lásd  4. pont „Lehetséges mellékhatások”).
Ha bármilyen tünetet észlel a kezelés leállítása során, forduljon orvosához.

Ha az előírtnál több Fevarint vett be
Ha Ön vagy valaki más túl sok Fevarint vett be (túladagolás), forduljon orvoshoz vagy keressen fel azonnal egy kórházat. Vigye magával a gyógyszeres dobozt is.

A túladagolás főbb tünetei a következők (bár nem kizárólag csak ezek jelentkezhetnek): hányinger, hányás, hasmenés és álmosságérzet vagy szédülés. Szívvel kapcsolatos tünetek (túl gyors vagy túl lassú szívverés, alacsony vérnyomás), májfunkció-rendellenességek, görcsök és kóma szintén előfordulhatnak.

Ha elfelejtette bevenni a Fevarint
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, várja meg a következő adag esedékességének idejét és akkor az előírt adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott Fevarin-adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Fevarin szedését
Ne hagyja abba a Fevarin szedését, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy abbahagyhatja a gyógyszer alkalmazását.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A tapasztalt mellékhatások gyakoriságait a következő táblázat mutatja:

Nagyon gyakori   10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik
Gyakori               100 közül 1-10 beteget érint
Nem gyakori        1000 közül 1-10 beteget érint
Ritka                   10 000 közül 1-10 beteget érint
Nagyon ritka        10 000 közül kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezik
Nem ismert          A rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg

A gyógyszercsoporthoz köthető mellékhatások
Egyes esetekben öngyilkossági vagy önkárosításra irányuló gondolatok támadhatnak, ill. ezek súlyosbodhatnak a Fevarin-kezelés első heteiben, amíg az antidepresszív hatás ki nem alakul.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha aggasztó gondolatai vannak.

Ha egyszerre többféle tünetet is észlel, lehet, hogy az alábbi – ritka – állapotok egyike áll fenn Önnél:
- szerotoninszindróma: ha izzad, izommerevségtől, görcsöktől szenved, labilis, zavart, ingerlékeny vagy túlzottan izgatott,
- neuroleptikus malignus szindróma: ha merevek az izmai, lázas, zavart és más, kapcsolódó tünetek is jelentkeznek,
- SIADH (az antidiuretikus hormon nem megfelelő elválasztásával járó szindróma – a vér nátriumion-tartalmának csökkenését idézi elő): ha fáradtnak, gyengének vagy zavartnak érzi magát, izomfájdalmat, -merevséget észlel vagy nem képes befolyásolni izmai működését.
Ilyen esetekben hagyja abba a Fevarin szedését és azonnal forduljon orvosához.

Ha szokatlan zúzódásnyomok vagy lila foltok tűnnének fel a bőrén, ha vért hányna vagy vér jelenne meg a székletében, forduljon orvosához tanácsért.

A Fevarin szedésének leállítása (különösen ha ez hirtelen történik) gyakran idéz elő megvonási tüneteket (lásd 3. pont).

Amikor a Fevarin hatni kezd, a betegek néha enyhe hányingert észlelnek. Bár a hányinger kellemetlen érzés, hamar elmúlik, ha Ön előírás szerint szedi tovább a gyógyszert. Ez eltarthat 12 hétig.

Fevarin alkalmazása mellett észlelt mellékhatások

Gyakori mellékhatások:
- nyugtalanság,
- szorongás,
- székrekedés,
- hasmenés,
- hasi fájdalom,
- álmatlanság,
- aluszékonyság,
- szédülékenység,
- szájszárazság,
- gyors szívverés (tahikardia),
- szívdobogásérzet (palpitáció),
- rossz közérzet,
- fejfájás,
- emésztési zavarok,
- étvágytalanság,
- idegesség,
- izzadás,
- remegés,
- gyengeség (aszténia),
- hányinger,
- hányás.

Nem gyakori mellékhatások:
- allergiás bőrreakciók (az arc, az ajak vagy a nyelv duzzadása, kiütés vagy viszketés),
- késleltetett ejakuláció,
- gyors felállás esetén szédülés a vérnyomásesés miatt,
- hallucinációk, zavart állapot,
- koordinációs zavarok (ataxia),
- mozgászavarok,
- izom- vagy ízületi fájdalom.

Ritka mellékhatások:
- görcsrohamok,
- májfunkciós eltérések,
- mánia (túlságos felhangoltság vagy túlságos izgatottság),
- fényérzékenység,
- tejelválasztás váratlan megindulása.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
- szokatlan vérzések (tápcsatornából eredő vagy nőgyógyászati vérzés, ill. bőrvérzések),
- kóros nyugtalanság (akatízia),
- az ízérzés zavarai,
- anorgazmia (nem képes orgazmust elérni),
- nőbetegeknél: a menstruáció (havivérzés) rendellenességei,
- vizelési zavarok (pl. gyakran kell vizelnie nappal és/vagy éjszaka, a vizelés feletti kontroll hirtelen elvesztése – vizeletvesztés – nappal és/vagy éjszaka vagy nem képes vizelni),
- paresztézia (ún. álérzékelés, pl. fülcsengés vagy zsibbadtság),
- galukóma (zöldhályog – megnövekedett szemnyomással járó betegség),
- pupillatágulat (midriázis),
- a prolaktin nevű hormon szintjének emelkedése (a prolaktin az a hormon, amely előidézi a tejelválasztást szoptatós anyáknál),
- az antidiuretikus (a vizeletképzést csökkentő) hormon elválasztásának zavara,
- testsúlyváltozások (fogyás, elhízás),
- a vér alacsony nátriumszintje,
- öngyilkossági gondolatok, öngyilkos magatartás.

Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezeltek.

Kényszerbetegséggel kezelt gyermekeknél és serdülőkorúaknál tapasztalt mellékhatások (az előfordulási gyakoriság nem ismert):
- mánia (túlságos felhangoltság vagy túlságos izgatottság),
- nyugtalanság,
- görcsrohamok,
- alvászavarok (álmatlanság),
- energiahiány (aszténia),
- hiperaktivitás (túlmozgás),
- álmosság (aluszékonyság),
- emésztési zavarok.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5.Hogyan kell a Fevarin-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, eredeti csomagolásában tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:; Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ha orvosa leállítja a kezelést, a fel nem használt tablettákat vigye vissza egy gyógyszertárba.
Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaznak a Fevarin filmtabletták
- A készítmény hatóanyaga: 50 mg, ill. 100 mg fluvoxamin-maleát filmtablettánként.
- Segédanyagok:
Tablettamag: mannit (E 421), kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő, nátrium-sztearil-fumarát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Filmbevonat: hipromellóz, makrogol 6000, talkum és titán-dioxid (E 171).

Milyen a Fevarin filmtabletták külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fevarin 50 mg filmtabletta: fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel és a bemetszés mindkét oldalán „291” kódjelzéssel ellátott filmtabletta.
          A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Fevarin 100 mg filmtabletta: fehér színű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel és a bemetszés mindkét oldalán „313” kódjelzéssel ellátott filmtabletta.
          A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás: 60 db Fevarin 50 mg filmtabletta, ill. 30 db Fevarin 100 mg filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
BGP Products B.V.
Wegalaan 9
2132 JD Hoofddorp
Hollandia

Gyártó:
Mylan Laboratories S.A.S
Route de Belleville, Lieu dit Maillard,
F-01400 Châtillon sur Chalaronne,
Franciaország.

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Mylan EPD Kft.
H-1095 Budapest,
Lechner Ödön fasor 7.
Tel.: +36 1 465 2100

OGYI-T-1422/01-02

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. december.


Forrás: www.ogyei.gov.hu
 

+36 30 286 2097
A jobb egészségértésért

PSZICHIÁTRIAI RENDELÉSEK
(2017)

Győri rendelés (17 eFt/óra)
Budapesti rendelés (VIP)
Skype rendelés

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

Boldog Karácsonyt!

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
41 szavazat (12%)
Szorongásoldóról
187 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
106 szavazat (32%)
334 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Lelki Útravaló Dr. Kopácsi Lászlótól

Az emberekből legtöbbször nem is az erő hiányzik, hanem a hit saját erejükben.

Lelki Útravaló: ajándékul küldje el linkjét Barátainak, ismerőseinek!

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2017

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb