Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Loranxil 1 mg, Loranxil 2,5 mg betegtájékoztatók - 2013.03.


Loranxil 1 mg filmtabletta
Loranxil 2,5 mg filmtabletta

lorazepám

Betegtájékoztató: Információk a beteg  számára

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Loranxil filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Loranxil filmtabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Loranxil filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Loranxil filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Loranxil filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény neve Loranxil filmtabletta, hatóanyaga a lorazepám. A Loranxil filmtabletta két különböző hatáserősségben kerül forgalomba: Loranxil 1 mg filmtabletta, Loranxil 2,5 mg filmtabletta.

A készítmény hatóanyaga a lorazepám, amely a benzodiazepin gyógyszercsoportba tartozik. A készítménynek szorongásoldó hatása van. Súlyos szorongásos állapotok rövidtávú kezelésére alkalmazható.
A Loranxil filmtabletta alkalmazása csak akkor javasolt, ha a probléma súlyos, vagy rendkívüli szenvedést és nehézségeket okoz a betegnek.
 

2. Tudnivalók a Loranxil filmtabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Loranxil filmtablettát
- ha allergiás a lorazepámra vagy más benzodiazepin-származékokra, illetve a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos nehézlégzése vagy mellkasi problémái vannak,
- ha Ön az izomgyengeség egyik súlyos formájában (miaszténia grávisz) szenved,
- súlyos májkárosodás esetén,
- ha alváskor jelentkező légzési nehézsége van, melyet alvási apnoénak neveznek,

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bár a Loranxil filmtabetta valószínűleg megfelelő gyógyszer az Ön számára, a filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben az alábbi pontok bármelyike igaz Önre:
* ha Ön terhes vagy terhességet tervez (lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” című részt),
* ha Ön szoptat, mivel a lorazepám kiválasztódhat az anyatejben (lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” című részt)
* ha Ön alkohol- illetve gyógyszerfüggő, vagy korábban az volt,
* ha Önnek személyiségzavara van, ugyanis ilyenkor nagyobb az esélye a lorazepám-függőség kialakulásának,
* vesebetegség vagy májbetegség esetén,
* ha élete során volt már depressziós és a depresszió ismételt fellépésének kockázata fennáll,
* illetve jelenleg depresszióban szenved, ugyanis a depresszió megfelelő kezelése nélkül az önmagában alkalmazott lorazepám hatására súlyosbodhatnak az öngyilkossági érzések vagy gondolatok,
* ha légzőszervi problémái vannak,
* a szembelnyomás heveny emelkedése (glaukóma vagy zöldhályog) esetén,
* ha Ön idős beteg, mert ebben az esetben fokozottabb az elesések kockázata.

Egyéb gyógyszerek és a Loranxil filmtabetta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Egyéb gyógyszerek befolyásolhatják a lorazepám hatásmódját, ahogy a lorazepám is hatással lehet más gyógyszerek hatásmódjára.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi készítmények valamelyikét szedi:
- bármely egyéb nyugtató vagy szorongásoldó készítmény,
- antidepresszánsok,
- erős fájdalomcsillapítók, mint a tramadol, kodein, morfin, metadon,
- epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, mint például nátrium-valproát,
- allergia kezelésére használt antihisztaminok,
- hangulati élet zavaraira illetve mentális betegségek kezelésében alkalmazott készítmények, mint a klórpromazin, klozapin, haloperidol, loxapin,
- asztma kezelésére használt gyógyszerek, mint a teofillin vagy az aminofillin,
- köszvény kezelésében használt gyógyszerek, mint a probenecid,
- vérnyomáscsökkentők (főként a vérnyomáscsökkentők béta-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszerek) és véralvadásgátlók,


A Loranxil filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal, és alkohollal
A Loranxil-kezelés alatt alkohol nem fogyasztható!

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, ne szedje ezt a készítményt, illetve csak kivételesen és szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
A terhesség korai szakaszában alkalmazva a Loranxil filmtabletta káros hatással lehet a magzat fejlődésére. Ha a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán lorazepám kezelést kap, az újszülött alacsony testhőmérséklettel, légzési illetve táplálkozási nehézséggel születhet, izmai gyengék és petyhüdtek lehetnek. Az újszülött egy ideig képtelen lesz majd megfelelően alkalmazkodni a hideghez. Amennyiben Ön a terhesség késői szakaszában rendszeres lorazepám-kezelésben részesül, újszülöttjében elvonási tünetek is felléphetnek.
Ha Ön szoptat, kérdezze meg kezelőorvosát, a lorazepám ugyanis kiválasztódhat az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen autót, ne kezeljen gépeket és ne végezzen kockázattal járó, koncentrációt igénylő feladatokat Loranxil-kezelés alatt. A Loranxil filmtabletta napközben álmosságot és szédülést okozhat, valamint csökkenti a koncentráció képességet. Ez súlyosabb lehet, amennyiben az éjszakai alvás mennyisége nem kielégítő.

A Loranxil filmtabletta  laktóz-monohidrátot tartalmaz
Ha kezelőorvosa már korábban tájékoztatta Önt arról, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse meg orvosát, mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a készítményt.
 

3. Hogyan kell alkalmazni a Loranxil filmtablettát?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Loranxil filmtablettát egy pohár vízzel kell bevenni. A Loranxil filmtablettát beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A kezelés időtartama a lehető legrövidebb legyen, ne tartson tovább 8-12 hétnél, mely időtartam rendszerint már magában foglalja a gyógyszeradag fokozatos csökkentését is.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek:
Az ajánlott napi adag 1,5-4 mg lorazepám, napi három részre elosztva. Orvosa pontosan tájékoztatni fogja Önt a filmtabletta szedési gyakoriságáról. Szükség esetén a kórházban kezelt betegeknek maximálisan naponta adag 7,5 mg lorazepám adható.
Idős (65 éven felüli), valamint vese- és májkárosodásban szenvedő betegeknél alacsonyabb adagok alkalmazása válhat szükségessé, mely rendszerint a szokásos felnőtt adag fele.

Gyermekek és serdülők:
A Loranxil filmtabletta alkalmazása nem ajánlott gyermekeknek és serdülőknek

Kezelőorvosa személyre szabottan fogja megállapítani Önnek a megfelelő gyógyszeradagot egyéni válaszkészségétől és a gyógyszer tolerálhatóságától függően. Bizonyos esetekben hosszabb kezelésre lehet szükség, erre azonban nem kerülhet sor addig, amíg az Ön állapotát ismételten nem értékelik.
További információért forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Loranxil filmtablettát vett be
Azonnal forduljon orvoshoz! Hívjon orvost vagy menjen a legközelebbi kórházba. Ne vezessen autót kérje meg egy barátját vagy szomszédját, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Mindig vigye magával a gyógyszer dobozát, akkor is, ha az üres. Az orvos így tudni fogja, hogy pontosan mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Loranxil filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.
Ha kevesebb, mint 3 óra telt el azóta, hogy elfelejtette bevenni az aktuális adagot, vegye azt be, amint eszébe jut és tegyen mindent úgy, mint korábban. Ha több, mint 3 óra telt el, ne aggódjon, csak vegye be a következő esedékes filmtablettát.

A Loranxil filmtabletta szedése során
A Loranxil filmtabletta befolyásolhatja a koncentráció képességet és napközbeni álmosságot okozhat.
Idős betegnél szédülés léphet fel és megnőhet az elesés kockázata.
A Loranxil-kezelés alatt megjelenhetnek nem szokványos reakciók, mint például nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, érzékcsalódások, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés és más nemkívánatos magatartásformák. Ezeknek a reakcióknak a kialakulásakor keresse fel kezelőorvosát.
A lorazepámhoz hozzá lehet szokni. Néhány hetes használatot követően a készítmény jótékony hatásai kevésbé nyilvánvalóak.
Ha Önnek hosszabb időre írták fel a Loranxil filmtablettát, mint 4 hét, orvosa időnként vérvételre és májfunkciós vizsgálatra küldheti Önt. Előfordulhat, hogy a lorazepám befolyásolja a májfunkciót.
Függőség elhúzódó kezelés során alakulhat ki. A Loranxil filmtabletta rendszerint rövid ideig alkalmazható, a kezelés időtartama néhány naptól négy hétig terjedhet, mely időtartam magában foglalja a gyógyszer fokozatos leépítését és a készítmény elhagyását is. Ez csökkenti a lorazepám-függőség kialkulásának esélyét illetve a hirtelen abbahagyással összefüggő tünetek fellépését. További részletekért lásd a következő pontot.

Ha idő előtt abbahagyja a Loranxil filmtabletta alkalmazását
Amennyiben a felírt Loranxil filmtabletta adag elfogyott, orvosa dönt majd arról, hogy szükséges-e további kezelés az Ön számára.
A gyógyszerszedés abbahagyása úgy történik, hogy a Loranxil filmtabletták számát és a szedés gyakoriságát fokozatosan csökkenteni kell. Ezalatt a szervezet hozzászokik a lorazepám hiányához és csökken az abbahagyással összefüggő kellemetlen tünetek kialakulásának esélye. Orvosa részletesen elmondja majd Önnek, hogyan kell a készítményt fokozatosan leépíteni.
A Loranxil-kezelés felfüggesztése esetén az alábbi megvonási tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, izomfájdalom, szorongás, feszültségérzés, depresszió, nyugtalanság, szédülés, hányinger, hasmenés, étvágycsökkenés, zavarodottság, ingerlékenység, izgatottság, reszketés, gyomor- és/vagy izomfájdalom, szívverés változása, a rövidtávú memória zavarai, magasabb testhőmérséklet, valamint izzadás. Az Ön eredetileg kezelt alvászavara visszatérhet. Ezek a tünetek rendszerint nem tartanak sokáig. Ha bármelyik tünetet tapasztalja magán, kérdezze meg kezelőorvosát.
Ne hagyja abba a Loranxil filmtabletta szedését hirtelen. Ilyen esetben súlyosabb megvonási tünetekre számíthat, mint például a realitásérzés zavara, elidegenedettség, érzelmi kimerültség érzése. Ezen kívül felléphet végtagzsibbadás, hányinger, fülcsengés, rángatózás, hallucinációk, görcsrohamok, az érintésre való érzékenység, hang- és fényérzékenység .Ha ezen tünetek bármelyikét fedezi fel magán, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli magán:
- hirtelen, súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vált ki, szédülés,
- súlyos allergiás reakció az arc, az ajkak és a torok duzzanatával,
- a bőr illetve a szem fehérjének besárgulása,
- légzési nehézség,
- önkárosító vagy önpusztító gondolatok,
- a lelkiállapot megváltozása.

Rendszerint az alábbi mellékhatások figyelhetők meg a kezelés kezdetekor.
Folyamatos használat mellett vagy a dózis csökkentésével súlyosságuk csökken vagy meg is szűnik.
Álmosság, ami kiterjed a nappali időszakra is, szédülés, izomgyengeség, koordinálatlan mozgás vagy kettős-látás.

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát a következő megegyezés szerint, az alábbiakban kerül felsorolásra:
* nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érint)
* gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érint)
* nem gyakori (1000 beteg közül 1–10 beteget érint)
* ritka (10 000 beteg közül 1–10 beteget érint)
* nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint)
* gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem becsülhető meg).
 
Nagyon gyakori:
- kábultság, álmosság,
- fáradtság.

Gyakori:
- zavartság, depresszió, elfedett depresszió megnyilvánulása,
- gyenge izomkontroll, szédülés,
- izomgyengeség, erőtlenség.

Nem gyakori:
- hányinger,
- a szexuális vágy (libidó) csökkenése, impotencia, csökkent orgazmuskészség.

Gyakorisága nem ismert:
- alacsony vörösvérsejtszám, fehérvérsejtszám és vérlemezkeszám, melynek következtében megmagyarázhatatlan horzsolások, vérzések, sápadt bőr, gyengeség/ légszomj, és/ vagy gyakori fertőzések alakulnak ki,
- túlérzékenységi reakciók, allergiás bőrreakciók, mint a bőrpír, kiütések; hajhullás, a nyálkahártyák duzzanata,
- a vér alacsony nátriumszintje,
- nagyon alacsony testhőmérséklet,
- a rövidtávú memória elvesztése, öngyilkos gondolatok/kísérlet, nem megfelelő magatartás, felfokozott boldogságérzet (eufória),
- izomgörcsök, abnormális testtartás, koncentrációs képesség csökkenése, forgó jellegű szédülés, fejfájás, reszketés, görcsrohamok, eszméletlenség, a hangok megalkotásának és a szavak kiejtésének zavara (diszartria)
- homályos látás, kettőslátás,
- alacsony vérnyomás,
- szorongás, izgatottság, ingerlékenység, ellenséges érzelmek, agresszió, dührohamok, alvászavarok, hallucinációk (olyan dolgok látása vagy hallása, melyek valójában nincsenek ott) – ezek előfordulása gyakoribb gyermekek és idősek esetén,
- a légzésszám csökkenése, légszomj, krónikus obstruktív tüdőbetegség romlása, átmeneti légzésleállás különösen alvás közben, az asztma rosszabbodása, nehezített beszéd, hadarás,
- székrekedés,
- hajhullás,
- májfunkció eltérései – kezelőorvosa ellenőrizni fogja Önnél ezt

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 

5. Hogyan kell a Loranxil filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban, nedvességtől és fénytől védve tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Loranxil filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga lorazepám, 1 mg-os illetve 2,5 mg-os filmtabletta formájában
- Egyéb összetevők:
- Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, polakrin-kálium, magnézium-sztearát
- Bevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), talkum.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- Loranxil 1 mg filmtabletta: 20 vagy 30 db 7 mm átmérőjű, fehér színű, kerek, lapos, bemetszéssel ellátott filmtabletta, fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Minden egyes filmtabletta 1 mg lorazepámot tartalmaz
A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

- Loranxil 2,5 mg filmtabletta: 20 db 8 mm átmérőjű fehér színű, kerek, lapos, bemetszéssel ellátott filmtabletta, fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Minden egyes filmtabletta 2,5 mg lorazepámot tartalmaz
A filmtabletta egyenlő adagokra osztható

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó:

Meditop Gyógyszeripari Kft.
2097 Pilisborosjenő,
Ady Endre utca 1.


A forgalomba hozatali engedély száma:

Loranxil 1 mg filmtabletta:
OGYI-T-22438/01        20x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    
OGYI-T-22438/02        30x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    

Loranxil 2,5 mg filmtabletta:    
OGYI-T-22438/03        20x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. március


Forrás: www.ogyei.gov.hu

+36 30 286 2097
A jobb egészségértésért

PSZICHIÁTRIAI RENDELÉSEK
(2018)

Győri rendelés (18 eFt/óra)
Budapesti rendelés (VIP)
Skype rendelés

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
126 szavazat (14%)
Szorongásoldóról
517 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
278 szavazat (30%)
921 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2018

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintásvadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb