Szexuális zavarok betegtájékoztató

SZEXUÁLIS ZAVAROK

- Roche betegtájékoztató -


Szex ügyekben a legtöbb embert aggasztja, normálisak-e a reakciói.
Ez végül is - ha meggondoljuk - a lehető legnormálisabb reakció.


MurphyAz emberi szexualitást biológiai, érzelmi és kognitív tényezők határozzák meg. Az emberi szexuális magatartás három fázisa a szexuális vágy, az izgalmi fázis (arousal) és az orgazmus. Mindhárom szakaszban felléphetnek zavarok.


A szexuális zavarok csoportosítása:

Szexuális vágy zavara:

Libidócsökkenés

Izgalmi fázis zavarai

Merevedési (erekciós) zavarok
Hüvely nedvesedés (lubrikáció) elmaradása

Orgazmuszavar

Orgazmus hiány (anorgazmia)
Ejakulációs zavarok
Korai magömlés
Késői magömlés
 
 
A szexuális életben a nemi hormonok és a neurotranszmitterek (idegingerület átvivő anyagok) jelentős szerepet játszanak.

A szerotonin mindhárom fázist gátolja, a dopaminnak és a nitrogén-oxidnak serkentő hatása van a szexuális életre, a noradrenalin hatása centrálisan és perifériásan ellentétes. A nemi hormonok közül nőknél az ösztrogén fokozza, a progeszteron csökkenti a nemi vágyat. A férfiaknál a tesztoszteron fokozza a vágyat, de nem hat a merevedésre.

A férfiaknál a leggyakoribb szexuális probléma az erekciós zavar („impotencia”). Előfordulási arány 5-10 %, amely 65 éves kor felett eléri a 35 %-ot. Lehet pszichés és organikus eredetű. A pszichogén eredet mellett szól, ha hirtelen alakul ki, csak időszakosan jelentkezik, és az éjjeli merevedéssel nincs probléma. A hátterében - többnyire - a teljesítmény-szorongás áll.

Ha fokozatosan egyre romlik, és folyamatosan fennáll, valamint az éjszakai merevedés sem következik be, akkor az organikus eredet mellett szól. Szexuális zavarokat pszichiátriai és testi (szomatikus) betegségek (cukorbetegség, magasvérnyomás, érbetegségek, alkohol-, drog- vagy nikotinfüggőség) illetve bizonyos központi idegrendszeri hatással rendelkező gyógyszerek (pszichotrop szerek: antidepresszánsok, nyugtatók; vérnyomáscsökkentők; gyomorfekély-ellenes szerek) egyaránt okozhatnak.

A pszichiátriai betegségek közül a depresszióban fordulnak elő leggyakrabban szexuális problémák. A depresszióra jellemző a szexuális érdeklődés elvesztése, a betegek erekciós zavarokról és anorgazmiáról számolnak be igen gyakran. A felmérések szerint a depressziós esetek 35-50 %-ában lép fel a szexuális élettel kapcsolatos tünet (2). Sajnos, a sok korszerű, hatékony antidepresszív szer, a szerotonin rendszerre hatva megszünteti ugyan a depressziót, de a szexuális tüneteket gyakran nem javítja, hanem ronthatja. A szerotonerg antidepresszívumok (SSRI) fokozzák a szerotonin mennyiségét az idegsejtek közötti résben, és ezáltal aktiválják a szerotonin receptorokat. A depresszió megszűnik, de az egyik szerotonin receptor (5HT-2c) aktiválása következtében szexuális zavar léphet fel. A különböző felmérések szerint ez a mellékhatás az esetek felében jelentkezhet. (2, 4, 6).

Néha nagyon nehéz elkülöníteni, hogy a depressziós betegnél jelentkező szexuális zavar kiváltó oka maga a betegség, vagy az antidepresszáns kezelés. Ha antidepresszáns okozza, akkor a depresszió egyéb tünetei megszűnnek, de a szexuális működészavar (libidó csökkenés, merevedési zavar, késleltetett magömlés, orgazmuszavar) továbbra is fennáll. A betegek nem szívesen beszélnek ezekről a problémáikról, sokan inkább elhagyják a gyógyszert, kockáztatva a visszaesést, ahelyett, hogy megbeszélnék ezt a kezelőorvosukkal. E mellékhatás ugyanis dózisfüggő.

A gyógyszer adagjának csökkentésével az esetek egy részében megszüntethető ez a probléma, de sajnos - a depressziós tünetek is visszatérhetnek. A másik megoldás a gyógyszerváltás. A moclobemid olyan antidepresszív szer, mely a monoamino-oxidáz enzim reverzibilis gátlása révén fejti ki az antidepresszív hatását, és a szerotonin 2c receptorra nincs hatása, ezért nem okoz szexuális zavart. Több mint 3.000 moclobemiddel kezelt depressziós beteg kérdőíves felmérése során mindössze 1 % jelzett szexuális mellékhatást (6). Ezeket az adatokat hazai vizsgálatok is megerősítették. Janka és mtsai. (1998), valamint Ágoston és Németh (1999) eredményei szerint a moclobemiddel kezelt betegeknél szignifikánsan alacsonyabb volt a szexuális mellékhatás, mint a szerotonerg antidepresszívumot szedőknél.


IRODALOM

  Ágoston G, Németh A: ECNP Congress, London, 1999.
  Angst J: Int. Clin. Psychopharmacol. 13 (suppI.6): S1-S4. (1998).
  Janka Z, Lux E, Vitrai J: Psychiat. Hung. 13(1):5-17. (1998).
  Olivier B, van Oorschot R, Waldinger MO. Int. Clin. Psychopharmacol. 13 (suppI.6): S9-S14. (1998).
  Philip M, Baier O. Hoffman-La Roche adat, 1995.
  Rotschild AJ. Am. J. Psychiatry, 152:1514-1516. (1995).


További információval rendelkezésére áll:

Roche (Magyarország) Kft.
H-10aa Budapest, Rákóczi út 1-3.
Tel.: +36-1-327-90-00 Fax: +36-1-266-20-35


Stressz Doktor megjegyzés

A betegtájékozatatót megrendelő cég (Roche) a gyógyszerváltásra ajánlott antidepresszáns, a moclobemid tartalmú Aurorix gyártója - K.L.

Forrás : http://www.stresszdoktor.hu