Gyógyszermentes stresszkezelés: SMART célok
2016.05.16.
Gyógyszermentes stresszkezelés: SMART célok
Ha kapna fél évet, amikor azt csinálhatná, amit csak szeret, mit tenne?

Kedves Embertárs! Ezennel megajándékozom Önt azzal a fél évvel, amit oly régen várt! E pillanattól tényleg azt teheti, amit szeret. Nem kell várnia a tökéletes pillanatra tovább. Elérkezett. Soha nem lesz jobb elkezdeni álmai megvalósítását, mint: ITT és MOST.

Hozzákezdhet végre úgy élni, ahogy mindig is szeretett volna! Itt az idő. Most vagy soha... Alakítsa ki SMART céljait!

Régóta romboló kapcsolatban él? Váljék egészségére…

Ne várd a tökéletes pillanatot, a pillanatot tedd tökéletessé.


Ha eszébe jut valamilyen cél, a megküzdés megkezdése helyett inkább legyint? Tele van rossz tapasztalatokkal? Stresszel, fél a megvalósítástól? Unja a halogatást? Dühöng, ostorozza és utálja magát, hogy egy helyben topog? Azt üvölti belül egy hang: "Nem itt kellene tartanom!" Nem segített az „Antitökölin” tabletta? Bizonytalan mi tévő legyen?

Az emberekből legtöbbször nem az erő hiányzik céljaik eléréséhez, hanem a hit saját erejükben. Az önbizalom, ami a halogatással, célfeladással csak távolabbra kerül. Ördögi kör... És még valami hiányzik: a megfelelő célelérési technika.

Egy újabb gyógyszermentes stresszkezelési módszer következik. "Elgurulhat a gyógyszere, ha van helyette módszere..." (KL)

Most tekintsünk el attól, hogy a “Nem itt kellene tartanom” az egyik legmérgezőbb, legönbizalom-rombolóbb mondat a világon. Hiszen azt a látszatot kelti, mintha volna egy objektív mérce, amihez mérnünk kellene magunkat. Aminek, ha nem felelünk meg, már nem vagyunk önmagunknak sem elfogadhatóak, értékesek és szerethetők...

Koncentráljunk a SMART célokra.
 

SMART célok


A SMART kifejezés angol betűszó. Jelentése: okos, eszes. Az öt kezdőbetű a sikeres célkitűzéshez nélkülözhetetlen öt célelemet foglalja magába. Némelyik kezdőbetűt több, hasonló értelmű angol kifejezéssel is összekötnek.

Egy cél, hogy elérhető legyen, 5 kívánalomnak kell, hogy megfeleljen:

S - Specific = Specifikus, konkrét (jól körül határolt, pontosan körülírt)
M - Measureable = Mérhető (számszerűsíthető)
A - Achieveable | Attainable | Actionable =  Megvalósítható | elérhető | gyakorlat orientált (hogyan? mivel?)
R - Realistic | Results oriented | Relevant = Reális (elérhető) | eredmény orientált | fontos (a tervezőnek személy szerint fontos, releváns)
T - Timed | Timebounded = Határidőhöz kötött (időkeretben től-ig meghatározott, határidők diktáljanak)

Amennyiben valamely célunk nem felel meg a fenti öt kritérium mindegyikének (!), úgy igencsak meggyűlik a bajunk a célmegvalósítással. Biztos, hogy kínlódni fogunk vele, vagy halogatjuk, neki sem kezdünk. A siker helyett jön a sikertelenség, önleértékelés és distressz (negatív stressz).

Tervezgetni, ötletelni, álmodozni messze nem elég. Legnagyobb ötletünk sem ér egy fabatkát se, ha elmarad a kivitelezés, mert nem jól határoztuk meg a célokat, vagy nem állítottunk fel rangsort, prioritásokat. Ne hagyja, hogy álmai csak álmok maradjanak!

Ha valami "sehogy sem akarózik menni", semmiképpen ne mondjon le róla azonnal! Ne adja fel! Valószínűleg csak azzal van a baj, hogy a cél még nem eléggé okos (SMART), nincs eléggé "szmartosítva".

Gondolja át, írja át, határozza meg inkább újra a célt, de most már SMART célként! Ez sokkal kevesebb stresszel jár.

A motiválóan megfogalmazott, sikerei, sikeresség érzése érdekében "szmartosított" célja tehát legyen:

Konkrét. (Pontosan körvonalazott.)
Számszerűsíthető. (Ami nem mérhető, annál nehéz ellenőrizni, hogy egyáltalán elértük-e.)
Akció (cselekvés) orientált.
Realista. (Kerüljük az álmodozást, ne építsünk légvárakat.)
Határidős. (Amikor meg van a végső határidő, akkor azt érdemes visszabontani az egyes részcélok részhatáridőinek szintjére.)


SMART célok > Siker > Sikeresség > Önbizalom > Stressz csökkenés

 
SMART célok > Siker > Sikeresség > Önbizalom


A sikeres célkitűzéshez, a sikerességhez, a javuló önbizalomhoz szükséges technikák megismerése gyakran segít a stresszkezelésben.

Hogyan tűzzünk ki úgy célokat, hogy azok elég hihetőek, pontosak, vonzóak, mérhetőek és céldátumhoz kötöttek, azaz elég "okosak", motiválóak legyenek a sikeres keresztülvitelükhöz? Nos erre való céljaink "szmartosítása".

Szeretnék, gyakorlati segítséget is nyújtani a sikerességéhez!

 

SMART ellenőrző lista


Készítsen egy az alábbihoz hasonló táblázatot Excelben, vagy vonalazzon meg egy üres papírt. Írja be a megfelelő helyekre két jelenleg igen fontosnak érzett, ugyanakkor régóta halogatott célját.  Például lehet ez benzodiazepin (benzó, BZD) csökkentés, elhagyás.

Aztán az ellenőrző lista segítségével csekkolja le, hogy céljai, ill az ahhoz elvezető részcélok (a csekk listában 3 részcélnak hagytam helyet, de természetesen ennél többet is beírhat) SMART-célok-e? Kis pipával jelezze, ha igen.
 
1. cél 2. cél
Részcél 1. Részcél 2. Részcél 3. Részcél 1. Részcél 2. Részcél 3.
Konkrét
Mérhető
Akció
Realista
Határidős


Remélem, ma is segíthettem a boldogulását.

Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!

 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, ha tetszett!

 

Forrás : http://www.stresszdoktor.hu