Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Eunoctin 10 mg tabletta betegtájékoztató - 2017. július


Eunoctin 10 mg tabletta


nitrazepám

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer az Eunoctin 10 mg tabletta (továbbiakban Eunoctin) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Eunoctin szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Eunoctint?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Eunoctint tárolni?
6. További információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Eunoctin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
Altató hatású készítmény, ami az álmatlanság rövid távú kezelésére szolgál.
A benzodiazepineket, mint az Eunoctin, álmatlanság kezelésére csak akkor szabad alkalmazni, ha annak súlyossága, az életvitelt jelentősen befolyásolja.
Az epilepszia bizonyos típusaiban kiegészítő kezelésként (ritkán önmagában) is alkalmazható görcsöt oldó hatása miatt.
 

 
2. Tudnivalók az Eunoctin szedése előtt

 
Ne szedje az Eunoctint:
 
ha allergiás a nitrazepámra vagy a gyógyszer 6. pontban felsorolt egyéb összetevőjére;
más benzodiazepin típusú gyógyszerrel szembeni túlérzékenység esetén;
súlyos izomgyengeséggel járó betegség fennállásakor;
terhesség első harmadában (terhesség alatt később is csak kivételesen és szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható);
szoptatás időszakában;
gyógyszer és alhokolfüggőség vagy gyógyszermérgezés esetén;
halántéklebenyi vagy úgynevezett fokális típusú (egyetlen kóros gócból kiinduló) epilepszia fennállásakor;
súlyos, nehézlégzéssel járó légzőszervi betegség fennállásakor;
súlyos májbetegségben;
alvási légzéskimaradás tünetcsoport előfordulásakor (amikor az Eunoctint szedő környezetében élők azt észlelik, hogy alvás közben néha sokáig nem vesz levegőt);
gyógyszer okozta álmatlanság esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
 
Az Eunoctin alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Tolerancia
 
A benzodiazepinek heteken át tartó ismételt alkalmazása esetén az altatóhatásban hatékonyságcsökkenés következhet be.
 
Függőség
 
Akár a terápiás dózisok használata esetén is kifejlődhet pszichés és fizikai függőség erre hajlamos személyeknél.
 
A tabletta tartós és rendszeres szedésének hirtelen abbahagyása elvonási tüneteket idézhet elő. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság ingerlékenység, álmatlanság, kézremegés, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, fülcsengés, fokozott verejtékezés. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk, önkívületi állapot (delírium) vagy epilepsziás rohamok.
 
Visszacsapásos álmatlanság
 
Ez egy átmeneti szindróma, ami a kezelés megszakításakor jelentkezhet, amelynek során erőteljesebben, ismét megjelennek azok a tünetek, amik a kezeléshez vezettek. Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás alvászavarok és nyugtalanság kísérhetik.
 
Amnézia
 
Átmeneti memóriazavar előfordulhat már terápiás adagoknál is, de ennek kockázata nő a magasabb dózisoknál. Az amnéziás hatást nem megfelelő viselkedés kísérheti. Az amnézia kialakulásának veszélyét csökkentendő, akkor vegyék be a gyógyszert, ha 7-8 órai megszakítás nélküli alvásra van lehetőség.
 
Paradox pszichés reakciók
 
Ezek a ritka viselkedési reakciók magukba foglalják a paradox vagyis a várt hatással ellentétes nyugtalanságot, izgatottságot, ingerlékenységet, agresszivitást, érzékcsalódásokat, dührohamokat, rémálmokat, hallucinációkat, pszichózist, természetellenes viselkedést és más nemkívánatos magatartási hatást.
 
Gyermekenél és idős korban a paradox reakciók kialakulásának valószínűsége nagyobb.
 
Az Eunoctin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
 
elhúzódó légzőszervi betegség esetén, mert a készítmény a légzést nehezítheti
légzési elégtelenségnél
izomgyengeségnél, mert a készítmény az izomgyengeséget súlyosbíthatja
májbetegség, vesebetegség esetén, mert a tabletta hatásai ilyenkor felerősödhetnek, vagy megnyúlhatnak
leromlott állapotú vagy idős egyének esetén, mert náluk hatásai felerősödhetnek, vagy megnyúlhatnak és megnőhet az emlékezetzavarok, elesés, sérülések veszélye
ha korábban gyógyszer-, kábítószer- vagy alkoholfüggőség állt fenn
ha porfíria nevű betegségben szenved (vérfesték ún. hem előállításának zavara)

Gyermekek és serdülők
 
Gyermekeknek és serdülőknek altatóként csak nagyon indokolt esetben adható, illetve epilepsziában kizárolag az orvos javaslata alapján szedhetik.

 
Egyéb gyógyszerek és az Eunoctin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Mivel az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatása jelentősen megváltozhat, ezért kifejezett orvosi előírás nélkül más gyógyszerekkel együtt alkalmazni nem szabad, mert egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik.
 
A kezelés ideje alatt alkoholt, vagy más központi idegrendszerre ható szert (nyugtatókat, szorongásoldókat, más altatókat, epilepszia-elleni gyógyszereket, narkotikumokat, izomlazítókat, érzéstelenítőket, álmosító allergiaellenes szereket) nem szabad alkalmazni, mert egymás hatását felerősíthetik, aluszékonyság, csökkent légzésműködés jelentkezhet.
 
Kábító fájdalomcsillapítókkal való együttadáskor az eufória fokozódhat, növelve a pszichés függőség kialakulásának veszélyét.
 
Egyes gyógyszerek az Eunoctin tabletta lebomlását csökkenthetik a májban, vagy felszívódását fokozhatják, emiatt altató hatása erősödhet és megnyúlhat. Más gyógyszerek gyorsíthatják az Eunoctin lebomlását, így hatása gyengülhet.
 
Egyes gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, baktériumellenes szerek, központi idegrendszerre ható szerek, szívgyógyszerek adagolásának módosítása szükséges lehet mind az Eunoctin alkalmazása alatt, mind annak befejezésekor, megszakításakor.
 
A kölcsönhatások az elmúlt időszakban szedett, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak. Emiatt a jelenleg, illetve a közelmúltban, vagy régebben tartósan szedett receptköteles vagy recept nélkül kiváltható gyógyszereiről, és gyógyszerszedésében az Eunoctin kezelés alatt történt változásokról (adagolás változása, új gyógyszer megjelenése) tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét.
 
A gyógyszert rendelő orvost tájékoztatnia kell minden fennálló más betegségéről is. Huzamos, rendszeres használata hozzászokáshoz, gyógyszerfüggőséghez vezethet.
 

Az Eunoctin egyidejű bevétele étellel vagy itallal és alkohollal

Alkalmazásának, illetve hatásának időtartama alatt tilos az alkoholfogyasztás.
A tabletta étkezéstől függetlenül bevehető.
 
Terhesség és szoptatás
 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Terhesség
 
Ne szedje az Eunoctin tablettát terhesség alatt, különösen el kell kerülni a terhesség első három hónapjában. Ez alól csak kényszerítő indikáció lehet kivétel (epilepszia), egyedi megfontolással. Rendszeres alkalmazása terhességben mindenképpen elkerülendő az újszülöttnél jelentkező megvonásos tünetek miatt.
Egy esettanulmányban, ahol terhes nők nagydózisú nitrazepámmal megkísérelt öngyilkossági kísérletét értékelték, azt találták, hogy a veleszületett fejlődési rendellenességek száma nőtt.
 
Szoptatás
 
A nitrazepám átjut az anyatejbe, így alkalmazása szoptatás alatt kerülendő.
Amennyiben a csecsemőt Eunoctin hatás éri, nyelését, nyálzását fokozottan kell figyelni (szopásgyengeség, aluszékonyság, fulladás-veszély).

 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Eunoctin gyengítheti az ítélőképességet, megnyújthatja a reakcióidőt, és egyensúlyzavarokat okozhat, így hátrányosan befolyásolhatja a közlekedésben való biztonságos részvételt, a járművezetői és a munkavégző képességet (álmosnak, fáradtnak érezheti magát).
Emiatt alkalmazásának időtartama alatt az orvos által meghatározandó ideig gépjárművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos!
 

Az Eunoctin laktózt tartalmaz.

Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény 115,6 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.
 
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
 

3. Hogyan kell szedni az Eunoctint?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
Kizárólag orvosi rendelés alapján szedhető. Az orvos által előírt adagban, módon és ideig szabad alkalmazni.
 
A készítmény szervezetben való felhalmozódása,és az esetlegesen bekövetkező túladagolás megelőzése érdekében rendszeresen jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon.
 
A tabletta étkezéstől függetlenül bevehető.
 
Ajánlott adagja felnőtteknek alvászavarok esetén 5-10 mg, idős, vagy legyengült betegeknek 2,5-5 mg lefekvéskor. Epilepszia esetén szokásos adagja felnőtteknek 5-25 mg/nap 2-3 adagra elosztva. A nagyobb adag lefekvés előtt adandó.
 
Idősek, leromlott állapotú vagy májműködési zavarral küzdő betegek esetében, továbbá gyermekeknél az adagot egyedileg kell megállapítani.
 
Önállóan ne változtasson az előírt adagoláson! Amennyiben úgy véli, hogy túl gyenge vagy túl erős a hatás, beszélje meg orvosával.
 
Tartós, rendszeres szedést követő hirtelen megvonásakor elvonási tünetek, álmatlanság jelentkezhet, akár hetekkel az abbahagyást követően is (lásd Lehetséges mellékhatások). A szedés abbahagyása csak orvosi ellenőrzés mellett, fokozatos adagcsökkentéssel történhet az elvonási tünetek elkerülése érdekében.
 
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
 
Gyermekek adagját egyedileg kell megállapítani az életkor, fejlettség, általános állapot és az egyéni reakció figyelembevételével.
Gyermekeknek altatóként, csak nagyon indokolt esetben, lefekvés előtt fél órával életkortól függően 2,5-10 mg adható.
Epilepsziában a napi adag csecsemőkorban 2,5-7,5 mg, kisgyermekkorban 5-10 mg, iskoláskorban 7,5-15 mg naponta, 2-3 adagra elosztva. A nagyobb adag este, lefekvés előtt adandó.
 
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 

Ha az előírtnál több Eunoctint vett be

Abban az esetben, ha több Eunoctin tablettát vett be az előírt adagnál, forduljon rögtön a kezelőorvosához.
Túladagolás esetén izomgyengeség, zavartság, aluszékonyság, ritkán az Eunoctin tabletta várt hatásának ellentmondó izgalmi tünetek lépnek fel (lásd Lehetséges mellékhatások).
Jelentős túladagolás eszméletlenséget, keringés- és légzészavart, légzéskimaradást válthat ki. Ez halálos kimenetelű is lehet.
 
Túladagolásnak megfelelő tünetek léphetnek fel előírt adagú Eunoctin tabletta és más központi idegrendszerre ható anyagok, gyógyszerek együttes használata következtében is.

 
Mi a teendő az Eunoctin tabletta túladagolásakor?

A tabletta túladagolásának gyanúja vagy túladagolási tünetek észlelése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, a beteg környezetében található gyógyszerek és egyéb szerek maradékát, csomagolását, üvegeit meg kell őrizni!
 
A tabletta túladagolásának korai észlelése esetén az orvosi segítség megérkezéséig, kizárólag éber, nyelésképes beteg estén hánytatás, gyomormosás kísérelhető meg (aluszékonyság, eszméletlenség, nyelési nehézség, maró anyag előzetes lenyelése esetén tilos hánytatni!). Aluszékony vagy eszméletlen beteg szabad légútjait biztosítani kell, stabil oldalfekvésbe kell helyezni.
 

Ha elfelejtette bevenni az Eunoctint

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
 

Ha idő előtt abbahagyja az Eunoctin szedését

Ha idő előtt hirtelen abbahagyja az Eunoctin szedését megvonási tünetek jelentkezhetnek (Lásd 4-es fejezet).
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

 
4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Depresszió
 
A benzodiazepin használat elfedheti a már előzetesen fennálló depresszió tüneteit.
 
A gyakori mellékhatások magukba foglalják a nappali álmosságot, aluszékonyságot, tompultságot, csökkent éberségi szintet, zavartságot, fáradtságérzést, fejfájást, szédülést, izomgyengeséget, koordinációs zavart és kettőslátást. Ezek a jelenségek dózisfüggőek, elsősorban a terápia kezdetén jelentkeznek, és általában eltűnnek az ismételt alkalmazáskor.
 
Egyéb mellékhatások ritkák és magukba foglalják az egyensúlyzavarokat, idegességet, megnövekedett váladéktermelődést a hörgőkben; gyomor-bélrendszer spontán, természetes mozgásának csökkenését; menstruációs zavarokat; szokatlan gyógyszerreakciókat; forgó szédülést, alacsony vérnyomást, hasi diszkomfort érzést, bőrkiütéseket, látáskárosodást, csökkent libidót, a hólyag nem teljes kiürülését és sárgaságot.
 
Elvétve vérképzőszervi eltérések (csökkent fehérvérsejtszám) előfordulhatnak.
 
Tolerancia
 
A benzodiazepinek heteken át tartó ismételt alkalmazás esetén az altatóhatásban hatékonyságcsökkenés következhet be.
 
Függőség
 
Akár a terápiás dózisok használata esetén is kifejlődhet pszichés és fizikai függőség erre hajlamos személyeknél.
 
A tabletta tartós és rendszeres szedésének hirtelen abbahagyása elvonási tüneteket idézhet elő. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság ingerlékenység, álmatlanság, kézremegés, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, fülcsengés, fokozott verejtékezés. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk, önkívületi állapot (delírium) vagy epilepsziás rohamok.
 
Visszacsapásos álmatlanság
 
Ez egy átmeneti szindróma, amely a kezelés megszakításakor jelentkezhet, amelynek során erőteljesebben, ismét megjelennek azok a tünetek, amik a kezeléshez vezettek. Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás alvászavarok és nyugtalanság kísérhetik.
 
Amnézia
 
Átmeneti memóriazavar előfordulhat már terápiás adagoknál is, de ennek kockázata nő a magasabb dózisoknál. Az amnéziás hatást nem megfelelő viselkedés kísérheti.
 
Paradox pszichés reakciók
 
Ezek a ritka viselkedési reakciók magukba foglalják a paradox vagyis a várt hatással ellentétes agressziót, ingerültséget, zavartságot, nyugtalanságot, irritabilitást, téveszméket, dührohamokat, rémálmokat, hallucinációkat, pszichotikus zavarokat, viselkedészavarokat, depressziót öngyilkossági gondolatokkal.
 
Ezek a tünetek súlyosak lehetnek.
 
Gyermekenél és időskorban a paradox reakciók kialakulásának valószínűsége nagyobb.
 
Az idősek kifejezetten érzékenyek az idegrendszert befolyásoló gyógyszerekre.
 
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek bármelyikét észleli: kiütés, viszketés, feltétlenül forduljon kezelőorvosához.


Mellékhatások bejelentése
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
 
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 
 

5. Hogyan kell az Eunoctint tárolni?

 
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Eunoctin?

A készítmény hatóanyaga: 10 mg nitrazepám tablettánként.
Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy csaknem fehér színű, metszett élű, lapos, kerek tabletta, egyik oldalán „EUNOCTIN” bevéséssel, másik oldalán bemetszéssel és „10 mg” bevéséssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 10 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
 
Richter Gedeon Nyrt.
1103 Budapest
Gyömrői út 19-21,
Magyarország
 
OGYI-T-3361/01
 
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. július


Forrás: www.ogyei.gov.hu

+36 30 286 2097
A jobb egészségértésért

PSZICHIÁTRIAI RENDELÉSEK
(2018)

Győri rendelés (18 eFt/óra)
Budapesti rendelés (VIP)
Skype rendelés

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
119 szavazat (14%)
Szorongásoldóról
484 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
258 szavazat (30%)
861 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2018

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintásvadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb